Wat is het?

Geschiedenis

Acupunctuur is een holistische geneeswijze, die zijn oorsprong kent in China, zo’n 3.500 jaar geleden. De term acupunctuur is afgeleid van de Latijnse woorden acus (naald) en punctura (steek).


Wat is het?

Acupunctuur, als onderdeel van de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG), evalueert de mens en zijn gezondheidstoestand energetisch of functioneel. Onze energie loopt binnen het menselijke lichaam in een netwerk van energiebanen, meridianen genoemd, waarin alle energie zich evenwichtig en harmonieus beweegt. Wanneer deze energie uit balans is gebracht, ontstaan er wanverhoudingen die op hun beurt aanleiding geven tot pijn en/of ziekte.

Hoe?

Door het aanprikken van acupunctuurpunten, gelegen op welbepaalde plaatsen van een meridiaan, kan de acupuncturist invloed uitoefenen op de circulatie en de balans van energie, om zodoende het energetisch evenwicht te herstellen.

Doet het pijn?

Acupunctuurnaalden zijn veel fijner dan injectienaalden. Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks; wanneer de naald op de juiste diepte zit, past de acupuncturist een bepaalde naaldtechniek toe, wat een moeilijk te omschrijven sensatie geeft : een gevoel van zwaarte, warmte of uitstraling treedt op ter hoogte van het aangeprikte acupunctuurpunt of in het verloop van de aangeprikte meridiaan. Deze sensatie, door de Chinezen “de qi” genoemd, is noodzakelijk om invloed uit te oefenen op een acupunctuurpunt.

Gebruikte technieken

Een acupunctuurbehandeling wordt op maat van de patiënt uitgewerkt en is voor iedereen verschillend. Naargelang de onderliggende gezondheidsklacht en energetische verstoring wordt één of een combinatie van technieken gebruikt :
• lichaamsacupunctuur – ooracupunctuur
• cupping
• moxatherapie
• voedingsadvies
• electro acupunctuur

Contact opnemen – Afspraak maken

Vul het contactformulier in

  Naam*

  e-Mail*

  Bericht*


  AFSPRAKEN
  Behandelingen gebeuren enkel op afspraak.
  Een acupunctuurbehandeling gebeurt steeds op basis van de medische gegevens en de westerse wetenschappelijke diagnose. Het is altijd de behandelende arts die de westerse diagnosestelling dient uit te voeren.

  Daarom is het niet ongewoon dat u wordt doorverwezen naar uw behandelende arts voor verder onderzoek alvorens een behandeling wordt opgestart. Het is altijd aanbevolen dat u als patiënt steeds contact houdt met de behandelende arts, dit in kader van de westerse diagnosestelling en de opvolging van het klachtenpatroon.